Askersund Festivalen

Solen lyste bägge dagarna av Askersund Festivalen i år och vi fick fantastiska dagar med kajakpaddling och coachning i Vätterns norra skärgård med start i Bastedalen. Både lördag och söndag hade vi två olika lektionspass – en med paddelteknik i framåtpaddling och en med kamraträddning och bogsering mm. Naturligtvis ingick den vanliga kajakdesign diskussionen, paddeldiskussion och vad som funkar bäst, samt varför,  för alla de olika deltagarna.

Vår mantra löd;

“förbered, spetsa fisken! Sank knät och puffa båten fram med tån, vrid kroppen/axlar sen lyft paddel när den är vid höften. Rak arm när du tar tag och en vinklad överarm i axelhöjd! Paddelbladet ritar bokstaven ”J” och kommer ut längre från båten!”

Det låter enkelt, men det är inte lätt, speciellt om man har paddlat länge med låga armar och armbågarna böjda för att få fart på båten.

På eftermiddagen jämförde vi bogserlinor och såg många variationer på detta tema. Bra diskussioner om olika fördelar och nackdelar med var och en. Vi tränade sk ”toggle tows” , närkontakt bogsering, enkel rad av bogserare samt flotte som dras. Alla kände att om man vill kunna använda bogserlinjan när den verkligen behövs behöver man öva om och om igen.

I räddnings-scenarion tränade vi på x räddning (kamraträddning) och la till en ev bogsering för att stävja drivande mot stenar/klippor.

Therese och jag mötte många härliga nya vänner och såg enorm utvecklingspotential hos alla. Diskussionerna var livliga och givande både på svenska och engelska.

Vi ser fram emot att träffas igen och att hålla fler teknik/paddelkurser i Sverige.

X-rescues – although we prefer to call them recoveries.

Leave a comment