Utrustning

Valet av båt, paddel och utrustning har stor betydelse för din upplevelse.
Vi använder oss av bra utrustning från erkända säljare.

Vi har olika båtar som passar ett flertal paddlare av olika storlek och erfarenheter. 

Vi föredrar glasfiber, trä eller karbon kajaker och erbjuder våra resenärer endast båtar vi själva skulle välja att paddla. När du bokar kommer du att få en enkät att fylla I som frågar om information gällande din vikt och längd, paddelerfarenhet samt vana i vågor mm. Vi matchar varje klient till en båt som vi tror att du skulle tycka om baserad på denna information. Var och en kan naturligtvis medtaga egen båt och kommer i dessa fall få en 10% reduktion i kostnaden. 

Vill du hellre paddla i en dubbelkajak kan detta arrangeras vid bokningen. Vi har stabila, snabba dubbelkajaker att erbjuda som är ideala för ovana paddlare eller synskadade. 

Vi gillar designen och kvaliten på Lettmans kajaker och paddlar (www.lettmann.de) och är även återförsäljare av dessa i Sverige. Vi har demo båtar av typen Skinner, Biskaya MV och LV, dessa typer tycker vi är väl anpassade för Svenska vatten. Hör av er om ni vill prova dessa. Vi kan paddla med er under en dagspaddling eller arrangera en längre tur ifall du behöver mer tid att lära känna en möjlig ny båt.

Vi använder oss av lätta euroblad paddlar som Werner Shuna eller liknande, men vi har även grönlandspaddlar att tillgå om du vill träna på en mer traditionell stil. 

Grönlandspaddel fungerar mycket bra I de flesta fall utom vid de hårdaste vädersituationerna, och ör speciellt skonsamt för kroppen. 

Vi väljer en paddel som passar dig beroende på längd och styrka.

Kapell (Spray decks) till alla båtar medföljer liksom flytvästar med fickor. Alla deltagare måste bära flytväst på våra paddlingar. 

Hjälm är nödvändigt vid paddling i tuffare vatten på en del av våra turer. Din guide kommer att meddela dig när detta krävs. Hjälmen skyddar ditt huvud ifall du skulle kapsejsa nära stenar eller ifall risken att en annan kajak kan träffa dig om du skulle befinna dig i vattnet. Vi indikerar vilka turer som kräver hjälm och kommer att tillhandaha sådana. 

Det kommer att finnas möjlighet att använda långärmade paddlingsjackor som ägnar sig bra till flera av våra turer. För de mer avancerade turerna, där sannolikheten finns att ramla i på kalla vatten krävs torrdräkt. Många paddlare har sin egen, men vi kan hyra en till en rimlig kostnad ifall det skulle behövas.

De flesta av våra turer involverar camping. I Devon och Cornwall har vi en fast bas som vi arbetar från, medans andra kräver att vi bär med tält och campingutrustning I båtarna.

Campingutrustning ingår inte i standardpriset men vid behov kan vi hyra ut tält, liggunderlag och kokutrustning till en resonabel summa. Sovsäck är däremot personliga och vi kan tyvärr inte erbjuda uthyrning av dessa. Fråga gärna om du inte är säker på den utrustning du har eller vad du  behöver.

Kajakerna
Lettmann Biskaya MV, Skinner och Biskaya LV
Campingutrustning