Försäljning av utrustning

Blue Coast Adventures är ingen vanlig kajakaffär, men vi funderar konstant på vilken utrustning som passar för en paddlare. Vår egen utrustning har vi satt samman efter flera års erfarenhet och testning av vad som funkar för oss och vad som inte funkar, och den är därför som alltid rätt personlig. Trots detta, ser vi ofta paddlare som har utrustning som inte optimerar förhållanden för bra teknik i paddlingen tex småväxta paddlare som har alldeles för stora kajaker och då får det tungt i vind, liksom för stora paddlar kan göra det tuffare än det behöver vara.

Eftersom vi köper in utrustning till våra coachning kunder att testa teknik med, finns det möjlighet att även köpa in och sälja den utrustning vi själva väljer att använda. Det innebär att vi kan förklara varför vi valt just den utrustningen, vad som skulle kunna förbättras och sen har du som kund friheten att välja vad som passar bäst för just dig. 


Lettmann Kayaks 

När vi sökte efter en leverantör av välgjorda kajaker för expedition och coachning hittade vi snabbt till Lettmann-fabriken i Moers, Tyskland (https://lettmann-shop.de/en/). Deras båtar är extremt välgjorda med enorm uppmärksamhet till detaljer. Lettmann är ett familjeföretag med ursprung ur olympiska tävlingspaddlingar. Tre generationer i familjen Lettmann arbetar i fabriken och de är super-kunniga, vänliga men framför allt producerar dom kajaker och paddlar i världsklass.


Vi tycker att Lettmann havskajakdesigner fungerar särskilt bra för dess syfte. Varje kajak görs på beställning och det finns tre konstruktionskvaliteter från glas (DCS), till kolfiber (LCS) och slutligen vakuumkolfiber (VCS).  Om din budget är begränsad är DCS glasfiber kajaker ett bra alternativ och mycket trevliga att paddla. LCS är något lättare och styvare och VCS kajaker ännu lättare och starkare. Man kan göra olika tillägg i beställningen tex lägga in ett extrafack åtkomligt från sittbrunnen, en dagslucka (finns i olika storlekar, men vi rekommenderar 200 mm), en mindre godislucka samt en monterad kompass. Vi rekommenderar att repögla i båda ändarna fästs med ett hål genom kajaken i stället för att glasas fast ovanpå kajaken. Fotstödet är en rörlig platta så att du kan jobba med fötterna utan att behöva sitta som en groda. Sitsen är bekväm och väl vadderad, även på sidorna.


Vi säljer Lettmanns utbud av havskajaker och paddlar i Sverige. Besök gärna deras webbsida; https://lettmann-shop.de/en/ för att se hela utbudet av kajaker. Använd gärna konfiguratorn (https://lettmann.de/konfigurator/seekajak-einer?boot=biskaya) för att välja dina favoritfärger för skrovet, däcket, sittbrunnskanten, sömmarna och däcklinjerna. Du behöver kanske översätta tyskan för några av termerna, men det är rätt uppenbart.

Under 2023 har vi Skinner, Biscaya LV, Biscaya MV och Adria att testa för er, antingen från vår bas här i Söderköping eller från Harstena i yttre Gryt skärgård. Hör av dig om du vill provpaddla. Vi är glada att låta dig testa dessa fantastiska kajaker och det finns inget tvång att köpa. Om du däremot vill köpa en kajak kan vi med glädje hjälpa att ge råd om de olika specifieringarna som finns så att du får en kajak som passar just dig. 

Varje kajak byggs enligt er order och man kan därför specificera den exakta positionen av tex skotten och färg på däck, skrov, sö,mmar mm. Priset på just din kajak beror på tillval samt växelkursen när orden läggs in till Lettmann, men tabellerna nedan kan ge en fingervisning på ett ungefärligt pris.

Kayaks

Kayak prices

Lettmann tar ut ett grundpris för en basic kajak och sedan extra för varje tillval du gör. Vår föreslagna specifikation för en Biskaya med skedda, är med en extra 200 mm daglucka (till antingen vänster eller höger bakom sittbrunnen) och en godislucka, laminerade skott, repöglor fram o bak monterade genom hål i fören och akter. Alternativet med ett tvåfärgat däck ser dessutom ganska snyggt ut.

Om du beställer en kajak från oss hämtar vi den från Moers Tyskland och levererar den till din hemadress i Sverige (om du befinner dig inom en radie av 200 km från Söderköping). Du kan även hämta den från oss.


The Lettmann Biskaya

För eget bruk älskar vi Biskaya som expeditionsbåt. Den är intuitiv att paddla och har precis tillräckligt med ”bananform” och mycket god fart. Båten går bra i vågor och sitter bra i vattnet. De stora luckorna både fram och bak gör det enkelt att packa tält och andra större utrustning för längre turer. Godisluckan framför paddlaren är förvånansvärt lång, vi har börjat lägga in vår stormjacka där, liksom de obligatoriska godsakerna.

Biskaya LV sitter bekvämt på vågigare vatten

Biskaya finns i tre storlekar, LV, MV eller HV (låg, medel eller hög volym) för att passa små, medelstora eller stora paddlare. Den kan beställas med en standard Kayak Sport skedda eller en unik Lettmann skedda-roder. Den fungerar som en skedda tills det är helt nerfälld då den övergår till att fungera som ett roder. Detta är användbart för de som tycker kantning är ett svårt sätt att styra. Fördelen är att rodret är skyddat vid landning eftersom skeddan dras in i kajaken.  

Vi kommer att ha både en LV (low volume) och en MV (medium) Biscaya att testa i 2023. LV är 535 lång och 53,5cm bred och MV modellen är lika lång men 54cm bred. En LV Biscaya i DCS konstruktion väger ungefär 25kg, en LCS kontruerad väger 20kg och en VCS kontruktion get en tyngd av 19kg. MV Biscayan är ca 500g tyngre i alla de tre olika konstruktionskategorierna. 

Biskaya in skeg formConstruction type
DCSLCSVCS
Prices* (Swedish Kronor)36,73445,45152,299
Sweetie hatch1,730
Day hatch1,730
Laminated bulkheads850 each (2,550 for 3)
Toggles through holes500
Silva 70 P compass1,100
Total price:
*Including Swedish MOMS @ 25%
44,34453,06159,909
Prisert av råmaterialet som används i kajak konstruktionerna samt fraktkostnader har stigit kraftigt de sista månaderna. Går du i kajaktankar så hör av dig så kan vi ge en uppdaterad prisbild på vad du önskar med transport inräknat och en trolig tidsplan.

The Lettmann Skinner 

Skinnern är en modernare version av en grönländsk design. Den är en lång och elegant kajak med en annorlunda form på skrovet, bredast bakom sittbrunnen och fint avsmalnande i för och akter. Skinnern är mycket snabb kajak och svänger anmärkningsvärt bra när kantad. I vågor klyver den smala fören och aktern ”tar upp” energin så att kajaken håller god fart medan andra kajaker ”dunsar” ner i vågdalarna och blir tröga att paddla.

Skinner on tour, plenty of room for a 5 day trip

Den finns bara i en storlek och har en förvånadsvärrt stort packutrymme.

Skinnern är 560cm lång och 54 cm bred. En skinner i DCS konstruktion väger ca 25kg, en LCS kontruktion 20kg och en VCS 19kg. 

Detta har blivit favoritkajaken för både Therese och Kevin för paddling på Sveriges östkust. Den är jätteroligt att paddla och klarar distanser så lätt och lätt kantad svänger den enkelt.

Therese enjoying her Skinner near Harstena.

För Skinner väljer vi oftast inte en dag lucka eftersom vi gillar det stora lastutrymmet bak och finner att den längre godis-luckan räcker för det man vill komma åt på vattnet.

Skinner in skeg formConstruction type
DCSLCSVCS
Prices* (Swedish Kronor)38,13546,85153,700
Sweetie hatch1,730
Day hatch1,730
Laminated bulkheads850 each (1,700 for 2)
Toggles through holes500
Silva 70 P compass1,100
Total price:
*Including Swedish MOMS @ 25%
44,89553,61160,460
Prisert av råmaterialet som används i kajak konstruktionerna samt fraktkostnader har stigit kraftigt de sista månaderna. Går du i kajaktankar så hör av dig så kan vi ge en uppdaterad prisbild på vad du önskar med transport inräknat och en trolig tidsplan.

The Lettmann Adria 

Nytt för oss under 2023, och den senaste Lettmann kajaken, är att vi har en Adria.  Adria är en mindre kajak och lite smidigare än Biscayan och Skinnern. Adria är 500cm lång och 57cm bred i LV och 58cm bred i MV. Den är förvånadsvärt snabb och lätt att manuvrera. Dess design har en rund för lucka och en oval större lucka bak. 

Adrian kommer endast i konstruktionen med en ”Skudder”- ett slags både skedda och roder system. I bilden nedan syns att den har en lätt bananform i skrovet och en mer stabil central sektion. 

Adria cockpit
Therese testar en Adria för att känna in storleken

Sitsen som ligger långt bak innebär att det är lätt att luta helt bakåt och därmed lättare at rolla.  LV storleken av Adria är 500cm lång och 57cm bred, MV storleken har samma långd men 58cm bred. En Adria i DCS väger ca 24kg, i LCS konstruktionsmaterial 20kg och i VCS 19 kg. 

The LV Adria is 500 cm long and 57 cm wide and the MV is the same length but 58 cm wide. An LV or MV Adria in DCS construction weighs approximately 24 kg, an LCS boat 20 kg and a VCS boat 19 kg.

The seat position and rear edge of the cockpit rim mean that it’s very easy to lay back in the kayak and it should be an easy boat to roll.
Adria in skudder formConstruction type
DCSLCSVCS
Prices* (Swedish Kronor)37,82346,54053,389
Sweetie hatch1,730
Day hatch1,730
Laminated bulkheads850 each (1,700 for 2 or 2550 for 3)
Toggles through holes500
Silva 70 P compass1,100
Total price:
*Including Swedish MOMS @ 25%
45,43354,15060,999
Prisert av råmaterialet som används i kajak konstruktionerna samt fraktkostnader har stigit kraftigt de sista månaderna. Går du i kajaktankar så hör av dig så kan vi ge en uppdaterad prisbild på vad du önskar med transport inräknat och en trolig tidsplan.

Paddlar

Paddlar är viktiga och ofta nedprioriterade. Då paddeln är din koppling med vattnet är den minst lika viktig som själva kajaken.  Konstruktionsmaterialet, bladets form och storlek, skaftets längd och diameter och bladets vinkel är alla saker värt att tänka på för att få en bra teknik och undvika skador. 

Euroblade eller Grönlandspaddlar

Vi tycker att både Grönlands paddel och euroblade paddlar har sitt vöärde och vi använder dem vid olika tillfällen för att få ut deras styrkor. Euroblade ger snabb acceleration och är mest användbar vid rockhopping, lek i dynamiska vatten och när vi behöver paddla med snabbhet och styrka. Grönlandspaddeln däremot är tyst och smidig och snällare mot kroppen, dock inte med samma acceleration.

Vi använder mest Grönlands paddel på långa dagar med på lätt och moderat dynamiska vatten och när vi vill rolla mycket eftersom dom alltid flyter redo att rolla med. När vi är på expedition byter vi mellan Grönland och euro paddel när förutsättningarna o lusten ändras. Naturligtvis är inte alla Grönlands paddlar och Euroblade paddlar lika bra. Och det finns hemska exempel av sämre varianter på marknaden. Vi säljer därför endast paddlar vi känner till väl och vi har goda erfarenheter av både i personligt bruk och av kunder.


Lettmann Paddles

 Eva med en Ergonom pro havskajak paddel i High Coast.
Kevin’s go to Euro-blade

Ergonom Pro Sea Carbon LCS 70. 
(Pris 6900 kronor inklusive 25% MOMS)

Therese och Kevin har båda använt den lätta paddeln; Ergonom Pro LCS Sea 70, från Lettmann, de senaste fyra åren och vi har även sådana till våra kunder på våra coachpass och längre expeditioner Läs mer..>

Paddeln är tillverkad i två delar, men varje halva är konstuerad som en del, alltså med bladet integreat i skaftet, och har ett böjt skaft med en längre hållsektion än andra välkända märken. Ett enkelt justerbart centrallås gör att du kan byta fjädervinkel eller göra paddeln längre/kortare medan du är på vattnet. Bladet och skaftet är tillverkade i ett enda stycke så de är superstarka. Bladet har inbyggt flytmaterial i vingbladen som hjälper när du paddlar. Det finns två bladstorlekar, stor eller liten och paddeln kan beställas i olika längder.

Vi har dessa paddlar tillgängliga för ”demopaddlingar” så hör av dig om du vill prova dem.

Lettmann Liberty LCS 70 light paddle
(Pris 6800 Kronor inklusive 25% MOMS)

Libety bladet är långt o smalt.
Lettmans vario koppling som gör det lätt att ändra längd och bladvinkel på vattnet har tydliga markeringar på skaftet.

Liberty LCS 70 light är en rakskaftad kolfiberpaddel med ett speciellt bra blad och en härlig känsla i vattnet. Paddeln finns i Large (570×160) eller small (570×145). Den smalare bladformen gör den följsam o enkel att paddla.

Liberty small väger 850g och har blivit en favorit bland minde paddlare på långtur.

Helena med en Liberty LCS570 i Lofoten 2022

Gearlab Paddles

Nytt för 2023 är att vi även säljer Gearlab paddlar i Sverige. Efter att ha paddlat många 100tals km med Grönlandspaddlar i trä som inte gick dela, tog det rätt länge innan vi båda skiftade till denna kolfiber variant.Ursprungligen gjorde Lettmann en Blackllight paddel som vi gillade men denna slutades tillverkas i 2022 och vi har fårr söka runt efter en ersättare. Vi behövde inte söka mycket eftersom flera av våra paddelkompisar redan använde och skattade Gearlab Kalleq högt.

Kalleq …. betyder ”blixt” på Inuit
(Pris 5600 kr. Inklusive 25% MOMS.)

Både Therese och Kevin har använt Kalleq i över ett år nu. Den har en fantastiskt fin finish, ett brett blad (8.8cm) för sin längd och är otroligt kraftfull för att vara en Grönlandspaddel. Kalleq har några smarta design saker med.

Den kommer delbar och därför lätt att transportera, ha på fördäck och därmed enkel att växla med din Euroblade på vattnet. Skarven är bra utan några ojämnheter och onödiga rörelser och utan möjlighet för korrision på delarna. Paddeln är av kolfiber men paddelspetsarna är av plast och kan lätt ersättas om skadade. 

Kalleq kommer i 3 storlekar kort (210cm), mellan (220cm) och lång (230cm)

Det finns två färgval; white matrix som syns på vänster i bilden och bluefin till höger, vi har båda av dessa i small och mellan storlekarna.

Kalleq paddeln väger 700+/- 30g

Kevin med sin Gearlab Kalleq i Juli 2022

Akiak …. betyder ”modig” på Inuit
(Pris 5000 kr. Inklusive 25% MOMS.)

Akiak sägs vara världens med populära grönlandspaddel och kommer i två kulörer; satin red och satin blue

Det finns två paddelstorlekar regular (220cm) och lång (230cm) Båda har de 8.4cm bladbredd. Vi kommer ha båda dessa varianter till salu i 2023.

Akiak paddeln är delbar och väger 910 +/- 30g

Ipik …. betyder vass på inuit
(Pris 5848 kr. Inklusive 25% MOMS)

pik är nog den mest sällsynta av Grönlandspaddlar. Vi tänker på den som enhörningen av paddlar, ofta omtalad men ingen vi känner har nånsin sett någon ännu…

Ipik kommer i två storlekar regular (219cm) och lång (230cm). Skaftet är ovalt med en axel som sägs ge kontroll i mer livliga vatten. 

Ipik är tvådelad och väger endast 595 +/- 5g

Så snart vi kan få tag på dessa vackra paddlar kan vi testa dem och därefter erbjuda er att prova med. För tillfället ligger de som beställningsvara


Bogserlinor och accessoarer

Vi har arbetat med Steve sedan han började göra kajak paddlar i skjulet längst ner i trädgården i Devon. Nu, baserad i en större modern enhet, gör Whetman de bästa bogseringssystemen som finns samt andra kajaksaker. På Blue Coast Adventures försöker vi  ha det vi använder. Just nu innebär det att vi har Sea Guide bogserlina, Sea-Bean bogserlina , contact-tow lines, Kraken karabinhakar och paddelhållare.


Whetman Equipment

Sea Guide Tow Line (14 m)
(pris 1560 kronor, inklusive 25% MOMS)

Den 14 meter långa guide linan från Whetman-equipment är i själva verket två bogserlinor i en “Guide Tow-line”. Ett 14 m flytande bogserlina fäster till vänster på midjebältet, och en kortare 50 cm ”kontakt bogserlina” är fäst vid bältets högra sida. Guide-linan har utformats för dem som bogserar ofta, och har en riktigt välgjord väska. Väskan är tillräckligt stor för att med lätthet kunna packa ihop linan på vattnet och har en stor tandad dragkedja i plast som inte rostar. Väskan har reflekterande tejp. Bogserlinan är fäst till midjebältet först med en stål ring i mitten av påsen, som i sin tur har en 40-60 cm lång stötdämpande resårlina innan bogserlinan. Detta håller dragkraften centrerat när det används och undviker ryck. För att korta bogserlinan kan linan dras genom kajaken som ska bogseras och sen fästas i denna ring. 

Kevin var med i prototyp test av Guide-draglinan längs norra Cornwall-kusten, och har varit en entusiastisk användare sedan dess. På sin egen guide-draglinan har han en 3 m lång del av flytande band ytterst på linan fäst i karbinhaken med vulkaniserande tejp, för att ge en platt anslutning som lätt kommer att löpa genom däcklinjer utan att haka fast när den släpps. Flötet är rörlig och nära skarven med flytlinan.

Sea Bean Elite tow line
(10 m pris 1258 kronor, inklusive 25% MOMS) 
(14m pris  1338 kronor, inklusive 25% MOMS)

Sea bean elite uttagen ur väskan

The Sea Bean kommer i två längder, 10m och 14 m, och är ett idealiskt val för fritids paddlare som kanske inte behöver bogsera särskilt ofta. Den enkla ”no-nonsense draglinan”, utformad för att se ut som en Cornish Pasty, är idealisk för de flesta paddlingar i Sverige, väskan är liten och lätt att bära, linan är enkel och kommer utan flöte men med tejpad karbinhake.

Detta är ett bogseringssystem som Therese föredrar att använda den för både för coachning och på turer och hittills har det visat sig vara utmärkt praktiskt och effektivt

Whetman Equipment contact tow 
(pris 555 kronor, inklusive 25% MOMS)

Att ha ett kontaktdraglina på fördäck innebär att du snabbt kan koppla ihop dig till en annan båt och bogsera den, med fören bredvid den bredaste delen av din kajak och den bredaste delen ungefär i nivå med din akter. Detta fungerar bra när du hämtar en kajak någon har ramlat ur och tappat taget i kajaken, eller om du bara behöver göra en kort, snabb insats att hjälpa en paddlare att komma förbi en udde eller ett hinder. 

Whetman MkII Contact Tow har ett spänne i rostfritt stål som du kan justera längden med, användbart om du vill släppa bak båten du drar litegrann. En av dess andra huvudsakliga användningsområden (åtminstone i Sverige) är att fästa båten vid stranden när man anländer till en hamn. Du kan lämna de fullastade kajakerna på vattnet och fästa dem på de ringar som segelbåtar normalt skulle knyta fast på! Jag använder också min ”Contact Tow” när jag vill korta ner längden av min Guide-bogserlina, jag fäster en karbinhake på bogdäcklinorna av den båt jag ska dra och lägger sedan repet genom den andra karbinhaken och tillbaka till O-ringen i mitt midjebälte. Detta undviker risken att nylon gnager över nylon som skulle vara fallet om man drog bogserlinan direkt genom däcklinan av kajaken man ska dra.

Whetman Equipment Kraken carabiners 
(pris 190 kronor, inklusive 25% MOMS)

Bra karbinhakar för havskajakpaddling är alltid svåra att hitta. Klätter karbiner är inte bra eftersom dem har en ”tand” som fastnar lätt i linor. Karbinhakar tenderar att rosta fast, särskilt på långa expeditioner och de bästa sättet att undvika det är att tvätta dem i färskt vatten direkt efter användning på havet. 

Whetman Equipment karbinhaken har utformats speciellt för havskajakpaddling och är mycket lätt att använda med hjälp av bara en hand. Den smala konstruktionen i rostfritt stål gör den till den mest rost motståndskraftiga karbinhaken hittills och den är överlägset den bästa till dina bogserlinor.

 Whetman Equipment Paddle Cuffs
(pris 190 kronor, inklusive 25% MOMS)

När man bär extra paddlar på för deck behöver de sitta fast så att de inte faller av i vågor, men de behöver vara lätta att ta ifall du bryter eller tappar en paddel. Elastiska paddelhållare gört det svårt att sätta tillbaka paddle ifall man byter på havet. I många år har v i kapat plast rör och gjort egna paddelhållare som vi knutit fast på fördäck, men nu finns dessa.

Whetman Equipment Paddle cuff fungerar utmärkt och är enkla att sätta fast och använda. 4 lager av band gör att de håller formen så att det går sätta tillbaka en paddel på vattnet. 

Kartdborreband för att de går fästa till linor med enkelhet och de röda små snörena gör att de fästs säkert.